Rehabguiden erbjuder en rad olika utbildningsinsatser för enskilda yrkesgrupper, team eller organisationer som önskar kompetensutveckling, vägledning och inspiration kring arbetet med rehabilitering och hälsofrämjande insatser.
Vi utgår från era behov och skräddarsyr föreläsningar, workshops och kurser. Målgruppen kan vara allt från ett mindre team som söker kompetensutveckling till all personal i en kommun.
Nedanstående teman är exempel på innehåll i föreläsningar som kan erbjudas.
Rehabiliterande arbetssätt
Personer som av olika anledningar råkat ut för begränsningar i sina aktiviteter och sin delaktighet riskerar att få en försämrad livskvalité och att bli beroende av andras hjälp. Ett rehabiliterande arbetssätt kan motverka detta och har potentialen att stödja individen att nå en optimal förmåga i sina vardagsaktiviteter.
Föreläsningen ges vanligen som en inspirationsföreläsning som fokuserar på vad rehabilitering är, betydelsen av rehabilitering och metoder för hur ett rehabiliterande arbetssätt ska bli verklighet. En fördjupad föreläsning/kurs kan även arrangeras.
Handledning för vårdpersonal
Arbetsterapeuter och sjukgymnaster agerar ofta som handledare av vårdpersonal mot bakgrund av sin specifika kompetens inom rehabilitering. En aktiv och medveten handledarroll höjer kvalitén på handledning och säkrar kvalitén på vården men även andra faktorer är viktiga.
Hittills har drygt 500 arbetsterapeuter och sjukgymnaster gått kursen ”Handledning och rehabiliterande ledarskap”. Kan även ges som en kortare föreläsning.
Hem- och vardagsrehabilitering
Kärt barn har många namn… I Sverige används använder vi olika begrepp för det som i internationell litteratur kallas reablement. Reablement är en form av rehabilitering som under de senaste decennierna har utvecklats i en rad länder runt om i världen. Det exakta innehållet och upplägget varierar men grunden är en personcentrerad målinriktad rehabilitering i personens hem och närmiljö. I en svensk kontext har arbetsterapeuter och fysioterapeuter en ledande roll där samverkan sker med olika professioner.
Föreläsningen lyfter fram betydelsen av ett väl fungerande teamsamarbete, olika yrkeskategoriers roller, aktuellt forskningsläge och framtida utmaningar.
Se film som beskriver Reablement
Hälsoekonomi och strategisk planering
Hälsoekonomi handlar enkelt uttryckt om att undersöka hur befintliga resurser kan användas på ett optimalt sätt för att skapa maximal hälsa i befolkningen. Det aktuella forskningsläget visar att vardagsrehabilitering och hälsofrämjande insatser har potential att ge såväl bättre hälsoeffekter och lägre samhällskostnader. Detta kan enkelt beskrivas som en ”win-win” situation för individ och samhälle.
Föreläsningen är lämplig för deltagare med beslutande och ledande positioner som en del i att påbörja eller vidareutveckla ett hälsofrämjande och rehabiliterande arbete.